5 tips voor het maken van mooie luchtfoto’s met je drone

Luchtfotografie is aan een stevige opmars bezig door de opkomst van betaalbare drones, waarvan de camera’s steeds beter worden. Dankzij de extra vrijheidsgraad die het ontstijgen van het aardoppervlak met zich meebrengt ontdekken fotografen een heel nieuwe kijk op de wereld. Toch valt het in de praktijk niet altijd mee om écht mooie luchtfoto’s te maken. In dit artikel geef ik daarom 5 tips om je dronefoto’s naar een hoger niveau te tillen. De tips zijn geïllustreerd met foto’s van leden uit de Facebookgroep ‘Dronefotografie‘.

Tip #1: Maak gebruik van die Hollandse luchten

We leven in een land dat beheerst wordt door een zeeklimaat. Helaas brengt dat vaak regen en grijze dagen met zich mee, maar ook de prachtigste wolkenluchten. Zeker vanuit de lucht levert dat mooie platen op, zeker als de dreigende wolken ook nog eens gereflecteerd worden door het water. Trek er dus vooral op uit als de lucht niet strakblauw is, maar let wel op dat het niet al te hard waait om een fly away te voorkomen.

Dreigende wolken boven Obdam. Foto: Joeri Splinter van JS Copter

Dreigende wolken boven Obdam. Foto: Joeri Splinter van JS Copter

Tip #2: Benut de derde dimensie

Een moderne drone wordt wel eens vergeleken met een camera op een statief waarvan je de poten honderden meters kunt uitschuiven. En zo is het maar net: dankzij GPS kan een drone stil blijven hangen op zijn plek en kun je je concentreren op het maken van een unieke foto. Al vanaf enkele tientallen meters hoogte krijg je een afwijkend perspectief, waardoor alledaagse taferelen ineens bijzonder fascinerend worden.

Een windmolen in aanbouw. Foto: Jelte van der Meer

Een windmolen in aanbouw. Foto: Jelte van der Meer

Tip #3: Maak gebruik van het gouden uur

Het uurtje net voor zonsondergang wordt door landschapsfotografen ook wel ‘het gouden uur’ genoemd. Dankzij de verstrooiing van het licht van de laagstaande zon licht krijg je vaak de mooiste kleuren in de hemel. Ook vroeg opstaan loont bij luchtfotografie: de ochtendnevel kan een extra dimensie geven aan de bijzondere kleuren van de vroege dageraad.

Foto: Bart Houx

De Waal bij Nijmegen (in Lent), vroeg in de ochtend. Foto: Bart Houx

Tip #4: Zoek bijzondere gebouwen op

Ons land telt talloze bijzondere historische gebouwen, die ook vanuit de lucht erg fotogeniek blijken te zijn. Het loont daarom de moeite om je wat te verdiepen in het historisch erfgoed in ons land. Houd er wel rekening mee dat sommige gebouwen in natuurparken liggen, en dat het met een drone fotograferen van gebouwen in een stedelijke omgeving een no go is.

Radio Kootwijk vanuit de lucht. Foto: Sander Dijkman

Radio Kootwijk vanuit de lucht. Foto: Sander Dijkman

Tip #5: Houd het eenvoudig

Zeker bij foto’s genomen vanaf een wat grotere hoogte bestaat het risico dat er teveel details in beeld verschijnen, waardoor de compositie aan kracht afneemt. Dat kunt je voorkomen door een oog te ontwikkelen voor eenvoudige symmetrische patronen op de grond, zoals akkers en velden. Zeker als er dan ook nog toevallig een trein de compositie doorkruist ben je zeker van een geslaagde opname!

Sterke compositie

Foto: Jim Aidound

Bonustip: maak het onzichtbare zichtbaar

Vanuit de lucht krijg je eindelijk overzicht over zaken die je vanaf ooghoogte nooit zult kunnen zien. Neem onderstaand koe-doolhof bijvoorbeeld: hoe vaak krijg je nou de kans om zo’n doolhof in volle glorie te bekijken? Neem dus je drone mee naar plaatsen waarvan je altijd hebt al afgevraagd hoe ze er vanuit de lucht uit zouden zien en maak het onzichtbare zichtbaar, voor jezelf en voor anderen.

Koedoolhof Geesteren. Foto: Roger Borre

Koe-doolhof Geesteren. Foto: Roger Borre

Meer tips lezen? Bestel dan mijn boek Dronefotografie, waarin ik niet alleen inga op het maken van een mooie compositie maar ook op de techniek van het vliegen en natuurlijk de basisbegrippen van digitale fotografie. Heb jij aanvullingen op bovenstaande tips? Laat het hieronder weten in de comments!

3 gedachten over “5 tips voor het maken van mooie luchtfoto’s met je drone

  1. Gewoon goed en leuk om op de hoogte te blijven. hier in Belgie is dit rampzalig . Hopeloos achterlopen op hedendaagse nieuwe en leuke ontwikkelingen. In Belgie ziet men enkel de negatieve aspecten van het drone gebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *