Binnenkort ook tegen betaling dronefoto’s maken dankzij ROC-Light

ROC-Light

Wie met een drone tegen betaling luchtfoto’s wil gaan maken liep tot nu toe aan tegen strenge regelgeving, die stelt dat je moet beschikken over een vliegbrevet, een goedgekeurd toestel en een bedrijfsontheffing voordat je commercieel aan de slag mag gaan. Al met al een investering van vele duizenden euro’s.

Daar komt verandering in met de invoering van de ROC-Light, een vergunning waarmee je zogenaamde ‘mini-drones’ – tussen de 1 en 4 kilo – ook bedrijfsmatig mag gaan gebruiken. Je bent dan wel gebonden aan een maximale vlieghoogte van 50 meter, terwijl de drone slechts 100 meter horizontaal van je verwijderd mag zijn.

Om in aanmerking te komen voor een ROC-Light moet je eerst een beknopte theorie-opleiding volgen, die afgesloten wordt met een examen bij de KNVvL. Daarna moet je je drone nog registreren bij de Inspectie Leefomgeving&Transport (ILT). Vervolgens mag je opdrachten gaan uitvoeren, waarbij je uiteraard de gebruikelijke vliegregels (niet boven bebouwing en mensen vliegen, alleen tijdens de daglichtperiode, niet boven wegen of nabij vliegvelden) dient te respecteren.

De invoering van ROC-Light is goed nieuws voor dronefotografen die bedrijfsmatig in de weer willen met een (kleine) drone, zonder meteen duizenden euro’s te moeten investeren in opleidingen, bedrijfsprocessen en apparatuur. En een drone tot 4 kilo, daar valt bijvoorbeeld ook de semi-professionele Inspire 1 onder. De kosten voor de ROC-Light gaan naar verwachting 400-500 euro bedragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *