Ze is de eerste vrouwelijke piloot in de serie ‘Dronefotograaf in beeld’: Alida de Graaf (52) uit Ulrum. Alida is vooral te vinden in het Nationaal Park Lauwersmeer, in het noorden van het land. Ze vliegt daar met haar DJI Phantom 3.

Alida de Graaf met haar DJI Phantom 3
Hoe lang ben je al bezig met dronefotografie? Wat was voor jou de aanleiding om met deze hobby te beginnen?
“Ik ben begin dit jaar begonnen met dronefotografie. Mijn partner en ik hebben al jaren natuurfotografie als hobby, een drone leek ons een leuke uitbreiding. Ik moet er wel bij zeggen dat ik meer filmopnamen maak dan foto’s.”
Welke drone/camera gebruik je? Waarom heb je voor deze apparatuur gekozen?
“Nadat ik mij wat in de materie had verdiept leek de Phantom 2 Vision+ v3 me een goede keuze. Die heb ik als eerste aangeschaft. Toen de Phantom 3 uitkwam ik heb meteen de Professional versie van deze drone gekocht. Een groot voordeel van de Phantom 3 is dat je geen last meer hebt van het fisheye-effect, en dat de beeldkwaliteit een stuk beter is geworden vergeleken met de 2.”
Wat en waar fotografeer je het liefst met je drone?
“Samen met mijn partner ben ik vaak te vinden in het Lauwersmeergebied, wat eigenlijk mijn ‘achtertuin’ is. Het Lauwersmeer is dus ’the place to be’ voor ons, maar we gaan ook graag naar andere plekken in de provincie Groningen.”

Een foto uit de provincie Groningen: Aduarderzijl
Welke plek op aarde zou je het liefst een keer fotograferen vanuit de lucht?
“Een plek in Nederland waar ik heel graag eens zou vliegen is Nationaal Park De Hoge Veluwe (en dan vooral tijdens de bronsttijd, maar daarbuiten zou ik ook prachtig vinden) en de Oostvaardersplassen. En buiten Nederland… een wildpark zoals de Serengeti in Tanzania.”
Wat is jouw belangrijkste tip voor andere dronefotografen?
“Zolang er drones te koop zijn voor 20 euro en kinderen ermee rondvliegen zal er regelmatig iets misgaan. Maar het gaat niet alleen om kinderen, ik zie op Facebook ook wel eens dronefotografen die de regels aan hun laars lappen door toch overmoedig foto’s te maken van plekken waar je niet mag vliegen. Een houding van ‘ach, even snel omhoog, ik heb alles wel onder controle’, daar krijg je gedonder mee, en dat is jammer voor de serieuze dronefotografen. Mijn tip is dus: houd je aan de regels en word niet overmoedig.”