Dronefotograaf in beeld: Mark Bruggeman

In deze derde aflevering alweer van ‘Dronefotograaf in beeld’ komt Mark Bruggeman (34) uit het Overijsselse dorp Heino aan het woord. Mark is sinds oktober 2014 in de weer met drones. “Door de beelden die ik met een eerste eenvoudige drone maakte ben ik geïnspireerd geraakt om verder te gaan. Want van bovenaf krijg je een heel ander perspectief op de wereld. Je kunt plekken bekijken die vanaf de grond niet of nauwelijks zichtbaar zijn.”

Mark Bruggeman met zijn DJI Phantom 2 Vision+

Mark Bruggeman met zijn DJI Phantom 2 Vision+

Hoe lang ben je al bezig met dronefotografie? Wat was voor jou de aanleiding om met deze hobby te beginnen?

“Vroeger vond ik alles wat op afstand bestuurd kon worden al leuk. Een aantal jaar geleden heb ik geprobeerd om met een RC zweefvliegtuig te vliegen maar dat vond ik maar niets. Vorig jaar hoorde ik in het nieuws over drones en ben toen op onderzoek gegaan op internet, om te kijken wat er allemaal te verkrijgen was. Eerst heb ik net zoals vele anderen een klein model gekocht (WLtoys V222), om te leren vliegen. Het idee dat je met een drone de lucht in kan en dan ook nog mooie foto’s en video’s kan maken geeft een gevoel van vrijheid.”

Welke drone/camera gebruik je? Waarom heb je voor deze apparatuur gekozen?

“Ik heb nu de DJI Phantom 2 Vision+ V3, met de bijbehorende camera. Dit was op het moment van aanschaf (december 2104) de nieuwste drone. Heb veel gelezen op internet en op forums en deze kwam er voor mij het beste uit. Ik heb ook veel goede verhalen over DJI gehoord.

Het voordeel van de P2V+ is dat je tot ca. 20 min in de lucht kan blijven. Verder kun je via FPV zien wat de camera ziet, daardoor kun je op het juiste moment foto’s maken. Jammer is wel dat bij het verschijnen van nieuwe modellen de oude drones niet verder verbeterd worden. Door het grote aanbod worden zo ook snel minder waard.”

Wat en waar fotografeer je het liefst met je drone?

“Ik fotografeer graag natuurgebieden met water, zoals langs de IJssel bij Zwolle of Deventer. Ook fotografeer en film ik graag agrarische werkzaamheden en kleine hardloopwedstrijden. Daarnaast maak ik graag foto’s van zonsopgangen, ’s morgens in alle vroegte en rust.”

Een zonsopgang gefotografeerd door Mark Bruggeman

Een zonsopgang gefotografeerd door Mark Bruggeman

Welke plek op aarde zou je het liefst een keer fotograferen vanuit de lucht?

“Bali of Australië, daar zou ik de drone nog wel eens de lucht in willen sturen. Bali om het vulkanische gebergte te fotograferen, en de rest van de mooie natuur. Australië om de uitgestrekte natuur, de regenwouden en de kusten in beeld te brengen.”

Wat is jouw belangrijkste tip voor andere dronefotografen?  

“Weet wat de regels zijn en gebruik je gezonde verstand. Dan komt het allemaal goed. Hoe meer slecht nieuws over drones hoe scherper de regels worden. Wat misschien wel het einde van de hobby kan betekenen. Laat andere mensen ook van je beelden genieten, en vertel mensen wat ze willen weten als ze je wat vragen over de drone en wat je aan het doen bent. Mijn ervaring is dat mensen gelijk enthousiast zijn en nog een tijdje blijven kijken.”

Bekijk ook de website van Mark: madebydrones.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *