Maak je vooral luchtfoto’s met je drone? Dan is de Phantom 4 niet écht een vooruitgang

DJI Phantom 4

Dronemaker DJI heeft gisteren zoals verwacht de Phantom 4 aangekondigd, de eerste quadcopter in de Phantom-serie die voorzien is van features zoals obstakeldetectie en een geavanceerde follow me functie, waardoor de drone automatisch achter een persoon of bewegend object aan kan vliegen. Ook is de vliegtijd vooruit gegaan, deze bedraagt nu maximaal 28 minuten.

Sensor ongewijzigd
Mocht je reeds beschikken over een Phantom 3 Professional, Standard of Advanced, dan is het echter de vraag of je er met de Phantom 4 op vooruit gaat als je deze vooral wilt gebruiken voor het maken van luchtfoto’s. De sensor is namelijk ongewijzigd gebleven ten opzichte van de voorgangers. Nog altijd is de maximale resolutie 12 megapixels en ook de lichtgevoeligheid is ongewijzigd gebleven.

DJI-Phantom-4-camera

Weliswaar heeft DJI nieuw glas toegepast voor het objectief, waardoor je minder last zou moeten hebben van chromatische abberatie (kleurverloop bij contrastrijke delen in de randen van je foto). Ook zijn de motoren iets hoger geplaatst, waardoor de propellers minder snel in beeld verschijnen, wat bij tegenwind nog wel eens wil gebeuren. Maar afgezien daarvan biedt de Phantom 4 voor de luchtfotograaf weinig vooruitgang.

Natuurlijk is de extra vliegtijd van de nieuwe accu altijd welkom, en is het kunnen ontwijken van obstakels ook een fijne nieuwe feature, maar dat komt eerder van pas tijdens het maken van video’s.  De vraag is dan ook of je er €1.599 voor over hebt om te beschikken over deze features, zonder dat de camera echt verbeterd is. Met dat bedrag ben je er nog niet, want waarschijnlijk wil je dan ook meteen nieuwe accu’s kopen, want de oude passen niet meer.

Betrouwbaarder
Overigens is de Phantom 4 wel betrouwbaarder en bedrijfszekerder geworden. Dat komt doordat DJI de Phantom 4 heeft uitgerust met een dubbel elektronisch kompas en een dubbele IMU. Mocht één van deze sensoren een storing hebben, dan neemt de andere sensor het over. Daardoor neemt de kans op onverklaarbare crashes of fly-aways af. Wederom niet een reden om je Phantom 3 meteen weg te doen, maar wel het vermelden waard.

Hieronder vind je voor de volledigheid alle cameraspecs van de Phantom 4 op een rijtje:

Sensor 1/2.3” Effective pixels:12 M
Lens FOV ( Field Of View ) 94° 20 mm ( 35 mm format equivalent ) f/2.8 focus at ∞
ISO Range 100 – 3200 ( video ) 100 – 1600 ( photo )
Electronic Shutter Speed 8 s to 1/8000 s
Max Image Size 4000×3000
Still Photography Modes Single shot
Burst shooting: 3 / 5 / 7 frames
Auto Exposure Bracketing ( AEB ): 3 / 5 bracketed frames at 0.7 EV Bias
Time-lapse
HDR
Video Recording Modes UHD: 4096×2160 (4K) 24 / 25p
3840×2160 (4K) 24 / 25 / 30p
2704×1520 (2.7K) 24 / 25 / 30p
FHD: 1920×1080 24 / 25 / 30 / 48 / 50 / 60 / 120p
HD: 1280×720 24 / 25 / 30 / 48 / 50 / 60p
Max Video Bitrate 60 Mbps
Supported File Systems FAT32 ( ≤ 32 GB ); exFAT ( > 32 GB )
Photo JPEG, DNG ( RAW )
Video MP4 / MOV ( MPEG – 4 AVC / H.264 )
Supported SD Cards Micro SD, Max capacity: 64GB. Class 10 or UHS-1 rating required

2 gedachten over “Maak je vooral luchtfoto’s met je drone? Dan is de Phantom 4 niet écht een vooruitgang

 1. Wiebe,

  De camera van de p4 is idd nagenoeg identiek aan die van de P3 professional. Overigens vind ik de camera van de P4 lastig in te stellen, te warm, of te vlak, belichting ook lastig in te stellen. Ben bezig met de optimale instelling te vinden. Mijn dji p2 met gopro 4 hero black maakte makkelijker mooie beelden. Ik hoefde niets in te stellen.

  Ik ben erg content met de P4, om de volgende redenen:
  – drone is veel stabieler, houdt beter positie,
  – sport mode is super, ik heb wind mee 90 km pu gehaald, ding is echt snel en zeer wendbaar,
  – props zitten niet meer in t beeld van de camera,
  – tracking mode werkt goed en houdt t onderwerp in beeld,
  – obstacle avoidance werkt goed en houdt ook afstand van de grond.
  – p4 is beter bestand tegen harde wind, ik heb met bfrt 5 gevlogen, gaat perfect, wel rekening houden met wind sheer bij gebouwen en heuvels.

  de p4 is wel een stuk duurder geworden en de batterijen ook.

  ben me nu ah orienteren op een professionele drone, ben daar nog niet uit, suggesties zijn welkom..budget is +- 6 k, plus kosten keuring..

  • Dank voor je feedback! Ik hoor erg positieve geluiden over de Inspire 1 met Zenmuse X5, en dan helemaal de RAW versie. Deze drone valt met een beetje geluk dadelijk ook onder de minidrone-regeling, zodat je er commercieel mee kunt vliegen zonder dat er een toestelkeuring nodig is. Maar goed, de minidrone-regeling is er nog niet, dus misschien handig om even te wachten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *