Veel vragen over drone-regelgeving op Professional Imaging 2016

De vliegdemonstraties van Yuneec trekken veel bekijks

De vliegdemonstraties van Yuneec trekken veel bekijks

Momenteel vindt in Nijkerk de Professional Imaging plaats, dé vakbeurs voor de (semi)professionele fotograaf. Dit jaar is er voor het eerst volop aandacht voor drones, in de vorm van vliegdemonstraties en stands van DJI en Yuneec. Ook Dronewatch is vertegenwoordigd met een eigen stand. Daarnaast geeft Wiebe de Jager elke beursdag een presentatie over dronefotografie. Opvallend is het grote aantal vragen over de regelgeving.

De stand van Dronewatch. Veel mensen informeren hier naar de regelgeving.

De stand van Dronewatch. Veel mensen informeren hier naar de regelgeving.

Natuurlijk is er veel interesse voor de nieuwste drones van DJI en Yuneec, de Phantom 4 respectievelijk de Typhoon H. De vliegdemonstraties trekken veel belangstelling en ook stelt het publiek veel vragen over de apparaten, maar de interesse gaat vooral ook uit naar de regelgeving: wat mag je nu wel en niet met een drone doen als professionele fotograaf? Wanneer gaat de regelgeving veranderen? En zo ja, wanneer? En wat worden de kosten waar ik rekening mee moet houden?

De stand van DJI, met de 5 winnende luchtfoto's van onze fotowedstrijd ism CameraNU

De stand van DJI, met de 5 winnende luchtfoto’s van onze fotowedstrijd ism CameraNU

Het feit dat de zogenaamde mini-drone regeling eraan zit te komen is voor veel mensen goed nieuws. Toepassingen die op de beurs vaak genoemd worden zijn het inzetten van drones voor bruidsfotografie, het voor makelaars fotograferen van huizen of bedrijfspanden, en experimenteren met nieuwe vormen van landschapsfotografie. Voor veel van deze toepassingen kan de invoering van een soepelere regelgeving echt een groot verschil maken.

De stand van Yuneec

De stand van Yuneec

De aandacht voor drones en regelgeving op de Professional Imaging is hoe dan ook een teken aan de wand: veel (vak)fotografen staan te popelen om gebruik te gaan maken van deze technologie, maar dan moet het wel duidelijk zijn wat de regels worden aangaande het (professioneel) gebruik van drones. Wellicht dat hier volgend jaar veel meer duidelijkheid over bestaat, zodat we het gewoon weer over de techniek en de creatieve aspecten van drones kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *